Teambuilding til kick-off
Hvorfor er kick-off teambuilding vigtigt i afdelingen? Der er intet mere demotiverende end at vide, at man er bagud med KPI’erne, årsmål, kvartalsmål og lign. Ikke desto mindre, er det næsten mere reglen end undtagelsen, at man finder sig selv i en sådan situation. Det betyder dog ikke, at man skal miste modet, stresse eller overkompensere for tabt arbejdskvalitet. Vi kan ikke alle arbejde lige kvalitativt hver dag, det erkender vi endda også her i KbhTeambuilding.
Dét man kan gøre for at imødekomme sådanne problemer, er at motivere sine medarbejdere og optimere teamindsatsen. Det kan man bl.a. gøre ved at benytte de tre kick-off teambuilding øvelser nedenfor. Samarbejdsaktiviteterne skal sørge for, at I tilegner jer en større fællesforståelse, effektiviserer jeres teamkompetencer og samarbejder på nye og uvante måder.
Er I, i fuld gang med at planlægge jeres kick-off eller sommerfest – kan i her læse vores 6 bedste ideer og råd.
1. Den personlige livshistorie
Hvorfor? Selvom det kan lyde trivielt, kan processen i at dele en personlig oplevelse med sine kollegaer, have stor indflydelse på relationerne imellem.
Instruktioner: Reflektér over hvad der gjort store indtryk og hvad der har haft betydning for den person du er i dag. Måske du tidligere har været murer eller noget andet helt andet før din nuværende stilling. Få struktureret historien så der ikke opstår misforståelser, og udfør en klar kommunikativ tone, så dine kollegaer kan forstå din historie.
Sæt jer i en cirkel enten omkring et bord eller uden, så alle deltagere kan se hinanden. Dernæst fortælles historierne på skift af teammedlemmerne. Historierne fortælles ud fra en tidslinje, hvor man hver især indtegner betydningsfulde elementer i sit liv. Eksempler på disse kunne være: begivenheder, steder, perioder. Hvor meget og hvor detaljeret teammedlemmerne hver især fortæller om deres livshistorie, er op til den enkelte.
Udbytte: Livshistorier er et vigtigt element for at kunne fungere effektivt i teams. De er især vigtige når det gælder kick-off teambuilding. Teammedlemmerne oplever nemlig højere tillid, forståelse og respekt for hinandens adfærd. At kunne forstå hvorfor folk gør som de gør er uvurderligt for teamsucces. Derudover opnår teamet en nysgerrighed imellem, så det i fremtiden er mere sandsynligt, at teammedlemmerne spørger ind og lytter til hinanden.
2. The Walk ’n Talk
’Alle de største tanker er kommet under en gåtur’ – Friedrich Nietzsche
Hvorfor? Du kender den sikkert godt i forvejen, men vi smider den alligevel med her med et twist, fordi vi selv elsker den her i KbhTeambuilding. Vi oplever desuden ofte, at vi får et gennembrud med nogle af vores mere komplicerede problemstillinger efter vi er vendt tilbage fra en walk ‘n talk.
Instruktioner: Tag din kollegiale ven, eller hele dit team under armen, hvad end det er sol, regn, sne eller blæst. Sørg for at være godt klædt på til vejret udenfor, så dine tanker ikke er fikseret på dit velbehag, når I er ude på ruten. Du må gerne tage en notesblok og en kuglepen med, hvis I søger et professionelt og fagligt udbytte af den tid I bruger på ruten, men vi anbefaler, at I lader det blive på skrivebordet.
Når I går ude på ruten, kan I samtale omkring en masse forskellige emner. Som sagt kommer det an på om Walk ’n Talk tager udgangspunkt i det problemløsende, forløsende eller afklarende.
Hvis man har en udfordring, der begynder at eskalere til et hindrende problem, kan man med fordel søge råd, tips eller inspiration til det individ eller den gruppe man er ude med.
Er din kreative sans ved at være udtømt, kan det være forløsende at søge nye omgivelser. Om vi vil det eller ej, påvirker omgivelserne os og kan være afgørende for om vi fungerer effektivt både som individ i funktion eller i teams. Tag enten hen til et sted tæt på, som du finder behageligt at være, eller søg et helt nyt sted hen. Derfor er Walk ‘n Talk også én af vores favorit kick-off teambuilding øvelser.
Udbytte: Walk ’n Talks overordnede funktion er at lade medarbejderne undslippe de faste kontor- og rutinerammer for at øge motivation, kreativitet og i sidste ende effektivisere individ og teamkvalitet.
3. MindMap
Hvorfor? Et mindmap kan skabe det nødvendige overblik på jeres tanker hvad end det angår et problem eller en vigtig beslutning. I KbhTeambuilding bruger vi det ikke kun til at skabe overblik, men også til at reflektere over og kortlægge vores tankeproces fra inspiration til handling.
Instruktioner: Brug en mindmap software, som du nemt kan finde ved en googlesøgning. Her er f.eks. vores bud på de tre bedste gratis mindmap software som du kan bruge.
1. Mindmeister er brugervenligt og sjovt med deres visualitet. Det føles næsten som en leg at benytte værktøjet i arbejdstiden. Sign ind med din Google account og så er du faktisk i gang!
2. Canva byder på alt lige fra dagligdagsbrug af mindmaps, til mere dybdegående designs til virksomheder. Her kan du selv bestemme hvor funktionelt dit mindmap skal være. Det kræver også blot et login med enten Facebook, Google account eller email.
3. FreeMind er nemt at bruge og det eneste du skal gøre er at downloade softwaren og så er du igang!
Herefter begynder du med at identificere målet med teamets mindmap. Svar på spørgsmål som:
Hvorfor laver vi et mindmap?
Hvad er vores overordnede tema til mindmap?
Hvad vil vi gerne opnå med vores mindmap?
Når disse spørgsmål er gået igennem kan I så småt begynde med jeres skrive tanker, emner eller fokus på. Efter I har færdiggjort jeres mindmap, går I igennem de tre ovenstående spørgsmål igen og evaluerer. Derefter sætter I jer alene og reflekterer over forløbet igennem jeres tankeproces. Prøv på at italesætte det, så I kan præsentere hver jeres tankeproces til de øvrige teammedlemmer.
Udbytte: Identificeringen og den øget opmærksomhed på teammedlemmernes tankeproces kan medføre, at de respektive medlemmer imellem forstår hinanden bedre både på adfærdsmæssigt, fagligt og personligt niveau. Forståelsen for hinandens tanker og adfærd samt en øget tillid, kan vise sig at være et vigtigt redskab til fremtidens problemløsning indenfor teamet.